Course curriculum

  • 1

    Intro: Helseservice VG2

    • Velkommen

    • Vurdering

    • Kompetansemål

    • Praktisk info

    • Oppmelding - eksamen

    • Kontaktinfo

  • 2

    Helse

    • Helse

    • Sykdom

    • Livsstil og levevaner

    • Fysisk aktivitet

    • Fysisk aktivitet for folkehelse og livsmestring

    • Viktigheten av fysisk aktivitet

    • Anbefalinger

    • Oppgaver

    • Hva er et sunt kosthold?

    • Energigivende næringsstoffer

    • Karbohydrater – stivelsesrike matvarer

    • Kostfiber

    • Sukker

    • Grovhetssirkel

    • Fett

    • Kolesterol

    • Protein

    • Vitaminer

    • Mineraler og sporstoffer

    • Oppgaver

    • Livsstilssykdommer

    • Overvekt og fedme

    • Kosthold som livsstilsfaktor

    • Eit feitt liv

    • Årsaker til overvekt

    • Overvekt og hormoner

    • Hjerte- og karsykdommer

    • Åreforkalkning – aterosklerose

    • Angina pectoris – hjertekrampe

    • Hjerteinfarkt

    • Hjerneslag

    • Diabetes 2

    • Muskel- og skjelettsykdommer

    • Oppgaver

    • Observasjon

    • Allmenntilstand

    • Symptomer

    • Hva er smerter?

    • Smerter

    • Oppgaver

    • Immunforsvaret

    • Autoimmune sykdommer

    • Smitte

    • Hvordan overføres smitte

    • Bakterier

    • Kjente patogene bakterier

    • Virus

    • Sopp og parasitter

    • Infeksjon

    • Virusinfeksjoner

    • Virus som gir betennelse i leveren

    • Herpes

    • Barnesykdommer

    • Influensa

    • Antibiotika

    • Pandemi og epidemi

    • Oppgaver

    • Vaksiner

    • Immunstimulerende tiltak

    • Fordøyelsessystemet

    • Sykdommer som kan oppstå i fordøyelsessystemet vårt

    • Oppgaver

    • Eksamensøvelse

  • 3

    Yrkesutøvelse

    • Bærekraftig utvikling og miljøbevisst forbruk

    • Yrkesliv i helseservicefag

    • Rettigheter og plikter i arbeidslivet

    • Trepartssamarbeidet

    • Håndhygiene og hanskebruk i helseinstitusjoner

    • Smittevern

    • Håndhygiene i helsevesenet

    • Eksamensprosedyre - hånddesinfeksjon og håndvask

    • Vaner som forebygger smitte

    • Når skal man bruke hansker?

    • Arbeidstøy

    • Desinfeksjon, rengjøring og sterilisering

    • Avfallshåndtering

    • Eksamensprosedyre - Håndtering av risikoavfall på arbeidsplassen

    • Eksamensprosedyre - Flekkdesinfeksjon/rengjøring av blodsøl

    • Oppgaver

    • Lovverk

    • Kap 2 i Helsepersonelloven - krav til helsepersonells yrkesutøvelse

    • Kap 8 i Helsepersonelloven - dokumentasjonsplikten

    • Kap 5 i Helsepersonelloven - taushetsplikt og opplysningsrett

    • Kap 6 i Helsepersonelloven omhandler opplysningsplikt

    • Pasient - og brukerrettighetsloven

    • Apotekloven

    • Tannhelsetjenesteloven

    • Eksamensøvelse

  • 4

    Kommunikasjon

    • Demokrati og medborgerskap

    • Menneskerettigheter

    • Medbestemmelsesrett

    • Partssamarbeid

    • Demokrati og pasientrettigheter

    • Hvordan er helsevesenet bygd opp i Norge?

    • Pasient- og brukerrettighetsloven

    • Oppgaver

    • Profesjonell kommunikasjon

    • Kommunikasjonsmodeller og kommunikasjonsformer

    • Enveis- og toveiskommunikasjon

    • Verbal og nonverbal kommunikasjon

    • Dobbeltkommunikasjon

    • Faktorer som kan påvirke kommunikasjonen

    • Kunsten å lytte

    • Hvordan tilpasse kommunikasjonen

    • Oppgaver

    • Grunnleggende medisinske ord og uttrykk

    • Profesjonelle relasjoner

    • Relasjonskompetanse

    • Oppgaver

    • Konflikt

    • Konflikttrappa

    • Konflikthåndtering

    • Kriser

    • Eksamensøvelse

    • Kursevaluering